web
analytics

“Nu vreau asta! Nu imi place! Nu mi-e foame!” Va suna familiar? Atunci sigur micutul dumneavoastra are intre 2 si 4 ani, nu-i asa?

Copil cu personalitateIn primul an de viata, copilul nu se percepe pe sine ca si individualitate separata de parintii lui. Lipsa diferentei clare eu- mami/tati se reflecta intr-o stare de acalmie; copilul e relativ linistit daca ii sunt satisfacute nevoile de baza. Din pacate, aceasta perioada de gratie nu tine mult; dupa 2 ani, copilul devine constient de propriul eu si, cel mai adesea, intra in zona lui “NU”.  Ca si mama, ca sa abordezi corect problema, nu trebuie sa interpretezi atitudinea negativista a copilului tau ca o atitutidine de voita neascultare si necooperare, ci ca o sanatoasa declaratie de independenta, absolut normala si necesara in aceasta etapa de dezvoltare a micutului tau. Prin negatie copilul, isi exprima identitatea in continua dezvoltare. Ignorand ceea ce vrei tu, invata sa ia decizii si sa gandeasca  pentru el. Devine sigur de el.

In mod absolut necesar, pe la 2 ani, “NU”-ul apare si la masa. Copilul tau minunat, care pana acum manca orice, fara niciun fel de mofturele, incepe sa devina pretentios. “Nu vreau asta! Nu imi place! Nu mi-e foame!” sunt cuvintele cu care incepe orice masa. Inainte de a te impacienta sau de a te supara, aminteste-ti ca un copil mofturos la masa este un lucru absolut normal. Nu este cazul sa transformi orice pranz sau cina intr-un camp de lupta in care tu si copilul tau va luptati in furculite. Si la masa, trebuie sa il lasi sau cel putin sa ii lasi impresia ca si-a castigat independenta.

In cartea sa “Cum te porti tu, asa se va purta si copilul tau”, psihologul Sal Severe explica faptul ca trecerea prin faza mofturelelor in ceea ce priveste mancarea este o etapa normala in dezvoltarea emotionala, dar si fizica a copiilor. In mod deloc sureprinzator, 95 % din copiii care sunt selectivi si pretentiosi la masa au varste cuprinse intre 2  si 4 ani.

Inainte de a-ti teroriza copilul sa manance ce, cat si cand vrei tu, sa tii cont ca un copil, daca nu are vreo boala fizica ce il determina sa se abtina total de la mancare, nu se va infometa. Gandeste-te ca, in lumea lui micuta, nevoia de siguranta este mare. Daca il asaltezi dintr-o data cu noi gusturi, texturi sau mirosuri, s-ar putea ca sa opuna o mai mare rezistenta decat te-ai astepta. Este normal ca el sa se agate de lucruri care ii sunt familiare si care ii plac. La copiii care sunt mai pretentiosi, este posibil ca, pentru o anumita perioada de timp, sa nu accepte in alimentatia lor decat maxim 20 de tipuri de alimente si combinatii de alimente.

Un alt aspect al individualitatii nou descoperite, din perpectiva relatiei eu – tu, este acela ca micutul tau vrea sa experimenteze fenomenul „ce faci tu, daca el face asta”. Este vorba de constientizarea relatiei cauza-efect, pe care copilul s-ar putea sa vrea sa o experimenteze si la masa. Poate fi, de exemplu, un santaj de genul „daca mananc chestiile astea verzi, atunci imi dai un desert super mare”. Sau poate fi o reactie ca „hai sa vad daca mai vine lingura avion, daca ma prefac ca nu vreau sa mananc”.

Oricum ar fi, ideea este sa nu exagerezi foarte tare cand vine vorba de pretentiile la masa. Este posibil ca, odata ce ritmul cresterii scade, copilul tau chiar sa nu mai aiba nevoie de asa de multa mancare ca pana la momentul respectiv. Insistand prea mult, fie ii creezi obiceiul de a manca mai mult decat are nevoie, ceea ce duce la obezitate, fie ii starnesti vreo repulsie fata de mancare, ceea ce ar putea conduce la instalarea unei adevarate tulburari alimentare. Nevoia ta exagerata de a controla felul in care mananca poate duce la nevoia lui exagerata de a controla ce mananca, deci mofturelele la masa trebuie abordate cu cumpatare.

Resurse si referinte:

  1. healthpsych.psy.vanderbilt.edu
  2. Marchi M, & Cohen, P. (1990). Early childhood eating behaviors and adolescent eating disorders. Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry, 29,1:112-7.
  3. Sal Severe, PhD,  How to Behave So Your Preschooler Will Too! (Viking, 2002).
  4. www.jaacap.com
  5. www.copilul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.