web
analytics

O dietă cu foarte multe beneficii: Dieta Okinawa – Hara Hachi Bu

un alt fel de dieta

Dacă vrei să fii sănătos şi să trăiești mai mult, ar trebui să îmbrăţişezi dieta Okinawa, originară dinn Insulele Okinawa. Aceste insule includ un grup de aproximativ 24 de insule situate într-una din regiunile mai sărace din Japonia. Chiar dacă populația din aceste locuri este săracă, majoritatea trăiesc până la vârsta de 100 de ani sau chiar mai mult. Partea interesantă nu este numai  că trăiesc până la 100 de ani și că și îmbătrânesc cu deosebită grație.  Mulți dintre ei par mult mai tineri decât sunt şi își păstrează mult mai mult timp capacităţile fizice şi mentale. Oamenii din okinawa sunt mai sănătoși si au corpurile mai suple.

Pentru a descoperi secretele ce duc la viața lungă a locuitorilor din Okinawa, mai multe studii au fost efectuate peste ani. Se pare că stilul de viaţă este responsabil de acest fenomen de îmbatranire ”grațioasă” şi de îmbunătăţirea sănătăţii şi vieții  tuturor oamenilor. Oamenii din Okinawa mănâncă sănătos ți fac activităţi fizice regulate.

Așadar, dieta Okinawa tradiţională poate servi ca model pentru o alimentaţie sănătoasă şi  pentru  îmbătrânire sănătoasă. Cartea “Planul Dietei Okinawa -Cum să devii mai suplu, să trăiești mai mult și să nu rabzi de foame”, scrisă de cercetari 6 după un studiu de 25 ani, dezvăluie unele dintre principiile de program de dietă Okinawa.

 

Principalele reguli ale dietei Okinawa sunt:

  •  Bu Hachi Hara înseamnă “Mănâncă până când ești 80% plin”. Ideea principală este că ar trebui să reduci dimensiunile porțiilor, pentru că, de cele mai multe ori, bolile din zilele noastre sunt rezultatul direct al mâncatului în exces. În medie, populația din Okinawa mănâncă mai puţin  cu 500 de calorii decât alte grupuri sociale. Prin urmare, sănătatea lor e  excelentă. Pentru o viață fără boli,  fiecare persoană trebuie să se oprească din mâncat, de îndată ce stomacul este 80% plin.
  • Adoptă o dietă  bazată în cea mai mare parte pe plante, ce include și o multime de peşte şi alimente din soia, o mare varietate de legume, precum şi cantităţi moderate de grăsimi mononesaturate şi Omega 3. Poți mânca, de asemenea,  carbohidrați bogați în  fibre integrale si amidon.

Alimentele sunt împărţite în patru grupe: ușoare ca pana, ușoare, medii, grele. Primele două categorii sunt recomandate pentru o viaţă lungă şi sănătoasă. Alimentele ușoare ca pana sunt alimente cu o densitate calorică mai mică de 0,7. Dacă sunt sub 0,7, poți mânca liniștit ce cantități vrei, fără a te simți vinovat. Acest grup de alimente include supa de legume 0,3; mere, fructe de padure, piersici şi multe alte fructe (~ 0,6), broccoli, suc de fructe, mazare verde şi  multe alte legume (~ 0.5); iaurt fără grăsimi- 0.6 şi tofu 0,6. Alimentele ușoare au densitate calorică între 0,8 si 1,5. Ele pot fi consumate cu moderație, adică în porții normale, medii, de câteva ori pe zi. Acestea sunt:  peşte-  1.0, cereale integrale, inclusiv orez si paste-  1.4; sushi – 1.4 şi fasole gătită – 1.5. (Densitatea calorică măsoară cât de multe calorii sunt conţinute de 1 gram de mâncare).

  • Activitatea fizică regulată înseamnă viaţă lungă. Tai Chi, mersul pe jos şi grădinăritul sunt forme frecvente de exercitii practicate de oamenii dinOkinawa.

 

Beneficiile dietei Okinawa:

  • Te  ajută te menții  în formă și să slăbești. Combinaţia de dietă alimentară și activitate fizică menține scăzut indicele de masă corporală (IMC 18-22).
  • Reduce riscul de boli cardiovasculare. În Okinawa, ratele bolilor de inimă şi de accident vascular cerebral sunt  cu 80% mai mici decât în SUA.
  • Ajută la minimizarea producţiei de radical liberi. Radicalii liberi sunt molecule  dăunătoare  generate de corpurile noastre în cadrul metabolismului, când alimentele devin energie.
  • Colesterolul este, de obicei, sub 180.
  • Ratele de cancer sunt cu 50-80% mai mici – în special, cancerul de sân, colon, ovarian şi prostată.
  • Fracturile de şold sunt mai rare decât pe continentul japonez cu 20% și cu 40% mai rare decât în SUA.
  • Demenţa este rar întâlnită.

 

Inconvenientul principal  este că acest regim alimentar, ca orice altă dietă japoneză, include unele alimente tradiţionale, care nu sunt accesibile pentru toată lumea. Există și unele elemente exotice, cum ar fi nori, kombu, wakame, muguri de bambus, lotus rădăcini şi ciuperci shiitake, care pot  fi costisitoare pentru oamenii care nu trăiesc în Japonia. Pentru aceste alimente, oamenii ce țin dieta Okinawa trebuie să găsească nişte înlocuitori similari.

 

 

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.