web
analytics

O poveste cu pâine, cartofi, paste, orez… sau… NU MAI DA VINA PE CARBOHIDRAȚI dacă te îngrași!!

Cartofi, pâine, paste şi orez… Aceștia sunt toți carbohidrați şi toți au fost invinuiți pentru kilogramele în plus, mai ales atunci când dietele low carb au devenit foarte populare.

paine cartofi

Contrar opiniei generale, ca orice altă substanță nutritivă consumată în exces, glucidele pot duce la o creștere în greutate, dar nu mai mult decât orice alt nutrient mâncat nerațional. În plus, carbohidrații nu duc, de regulă, la kilograme suplimentare atunci când sunt consumați individual, ci prin asociere cu alte alimente bogate in calorii, cum ar fi untul adăugat pâinii, sosurile grase folosite pentru paste sau uleiul utilizat la prăjit cartofii.

Organismul uman înmagazinează ca grăsime orice substanţă nutritivă în exces, indiferent dacă acestea este vorba de proteine, grăsimi sau carbohidrați. Așa că, în loc să dăm vina pe carbohidrați pentru kilogramele în plus, o atenţie suplimentară trebuie acordată cantității de calorii consumate zilnic.

Deasemenea, alegerea hidraților de carbon trebuie să se facă cu înţelepciune: orez brun în loc de orez alb, pâine întegrală în loc de pâine albă, cartofi fierți în coajă în loc de cartofi prăjiți și paste din făină integrală în loc de făină albă. Aceste produse alimentare conțin mai multe fibre decât varianta  “albă” şi astfel te vei simți sătulă mai mult timp.

Nu este o opțiune înţeleaptă eliminarea completă din dietă a carbohidraților. Persoanele care urmeaza diete axate strict pe eliminarea tuturor carbohidraților pot experimenta stări de slăbiciune, leşin, amețeală, căderea părului, respirație urât mirositoare, constipaţie, dureri de cap, dureri musculare etc. Este, de asemenea, posibil să se dezvolte în timp afecțiuni ca diabetul zaharat, pietrele la rinichi şi bolile de inimă.

Înainte de a încerca diete extreme, ar trebui să ştii că alimentele bogate în carbohidrați buni:

  • sunt bogate in fibre și scad colesterolul.
  •  au un indice glicemic redus.
  • eliberează energia constant și stabil, fără a cauza creșteri bruște ale nivelul de glucoză.

Cei mai mulţi profesionişti din domeniu consideră ca fiind sănătoși următorii carbohidrați: fasolea, broccoli, verdeaţa, muștarul, salata romaine, spanacul, chardul elveţian, pâinea din cereale integrale, pastele din cereale integrale. Carbohidrații care ar trebui să fie evitați sau folosiți în cantităţi limitate sunt cei care pot provoca variații extreme ale zahărului din sânge și care nu au practic nicio valoare nutritivă (sunt calorii goale). Câteva dintre aceștia sunt: bomboanele, produsele de patiserie, băuturile răcoritoare non-diet, snacksurile, pâinea albă și pastele din făină albă.

În concluzie, limitarea carbohidraților foarte prelucrați este o idee înţeleaptă, dar nu este înţelept să scoateți carbohidrații buni complet din dietă pentru că  se poate ajunge la creștere în greutate în loc de slăbire (organismul găsește întotdeauna calea sa de a compensa). Profesioniştii din domeniul sănătăţii nu recomandă reducerea exagerată a cantității de carbohidrați, deoarece nu ei sunt de vină pentru creșterea în greutate. Dacă adaugi kilograme în plus mănâncând carbohidrați, sigur ești într-una  (sau în mai multe) dintre următoarele situații:

  • ai mâncat cantităţi importante de carbohidrați;
  • ai mâncat din categoria nerecomandată de carbohidrați;
  • ai combinat carbohidrații sănătoşi cu alimente nerecomandate, cu conținut caloric ridicat (ulei, smântână, sosuri cremoase, unt etc)

Ține minte că un plan de alimentație sănătoasă conţine carbohidraţi, inclusiv cartofi, pâine sau orez.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.