web
analytics

Osteopatia – Vindecare prin Medicina Osteopatică Manipulativă (OMM)

Osteopatia este o formă distinctă de practică medicală, care permite medicului osteopat să folosească, în vederea obținerii stării de sănătate maxime a pacientului, toate instrumentele şi tehnologiile specifice pentru medicina modernă, odată cu metoda manuală de diagnostic şi tratament specifice osteopatiei.medicina osteopata

Osteopatia a fost fondată la sfârşitul anilor 1800 în Kirksville, Missouri, de către doctorul Andre Taylor Still, care s-a concentrat pe dezvoltarea unui sistem de îngrijire medicală, ce promova capacitatea înnăscută a organismului de a se vindeca. Obiectivul principal al medicinei osteopatice este de a ajuta fiecare persoană să atingă un nivel superior de bunăstare fizică, punându-se accent  pe educaţia pentru sănătate și pe prevenirea leziunilor şi bolilor.

Din perspectivă osteopatică, fiecare pacient este mai mult decât o colecție de organe care se pot îmbolnăvi sau răni. Pacientul este un întreg şi vindecarea sa este posibilă atâta timp cât se respectă principiul unității minte-corp-suflet şi atât timp cât pacientul este un partener activ în procesul de vindecare. De fapt, medicina osteopatică este o formă de medicină holistică, care folosește  ca sistem de tratament manipularea osteopatică (OMT).

În SUA, medicii osteopați sunt medici care au absolvit aceleaşi cursuri de medicină ca și medicii de medicină alopată, plus un curs suplimentar pe care formarea medicilor alopați nu îl include: Medicina Osteopatică Manipulativă (OMM). Medicii osteopați sunt formați să pună diagnostice structurale pe care să le integreze în istoricul de sănătate a pacientului. Ei cunosc modul în care se interconectează toate sistemele organismului şi se afectează unele pe altele și sunt pregătiți să identifice și să corecteze problemele structurale, acordând asistență tendinţei naturale a organismului de auto-vindecare. Osteopații educă pacienții în spiritul adoptării unei atitudini şi a unui stil de viaţă care nu lupta doar împotriva bolilor, ci care, de asemenea, ajută la prevenirea acestora. Aproximativ 60% din medicii osteopați din US sunt specialiști în medicina de familie, medicina generală internă și pediatrie. În alte țări, inclusiv europene, osteopații nu sunt neapărat medici, ci, mai degrabă, kinetoterapeuți. Formarea lor se concentrează pe cunoașterea sistemului muscular și a celui osos şi  nu sunt neapărat licenţiați în medicină. Ei  sunt, în primul rând, pregătiți  pentru a pune în practică tehnicile de tratament osteopatic.

Cele patru principii majore ale medicinei osteopatice sunt:

 1. Corpul este un tot unitar, ce include corpul fizic, mintea și spiritul.
 2. Organismul dispune de mecanismele necesare pentru autoreglare, având capacitatea inerentă de a apăra, vindeca şi de a se reface.
 3. Structura şi funcţia unui sistem sunt reciproc interdependente.
 4. Terapia rațională se bazează pe luarea în considerare a primelor trei principii.

Tratamentul osteopatic este considerat a fi doar o componentă a medicinei osteopatice şi poate fi utilizat singur sau în combinaţie cu farmacoterapia, chirurgia, nutriția şi exerciţiul fizic. Acesta este frecvent utilizat pentru a trata probleme musculo-scheletice, dar poate fi, de asemenea, utilizat ca adjuvant pentru tratarea altor tulburări ale organelor interne.

În medicina osteopatică, medicii folosesc mâinile pentru a diagnostica, trata și preveni boala sau vătămarea. Mâna doctorului este principalul instrument de diagnostic, iar fiecare organ intern are o „linie de comunicare” permanentă cu pielea, pe care mâna osteopatului știe să o citească,  şi, prin această linie de comunicare, organul trimite un mesaj în aceste zone, sub formă de semne clinice. Medicul simte mişcările ţesuturilor, ale fluidelor, iar acolo unde identifică lipsa de mobilitate, din acel punct începe tratamentul. În timpul tratamentul osteopatic, medicul osteopat mișcă muşchii şi articulaţiile pacientului, utilizând tehnici speciale de lucru. Prin  serii de mișcări moderate și ușoare, medicul  detectează  şi corectează blocajele din ţesuturi, care pot fi avea un impact negativ asupra sănătății pacientului, împiedicând capacitatea organismului de a vindeca.

Osteopatia oferă cele mai bune rezultate pentru:

 • dureri de spate
 • Astm
 • dureri de cap
 • dureri menstruale
 • stres şi probleme legate de tensiune
 • fibromialgia
 • tulburari ale sistemului nervos central
 • osteoartrita
 • poliartrită reumatoidă
 • scolioza etc.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.