web
analytics

Pe farfuria mea: 6 nutrienti de baza

Specialitatea zilei! Somon la gratar cu orez brun, ardei rosii si mazare pastai

somon cu orez si mazare pastai

O masa completa si sanatoasa. Somonul este o sursa excelenta de proteine si este plin de acizi grasi omega 3, ideali pentru a impulsiona activitatea creierului. Are 306 calorii intr-o portie de 170 de grame. Orezul brun, la 100 de grame, aduce un aport energetic de 108 calorii si contine cantitati generoase de carbohidrati, proteine, fibre dietetice si minerale. Garnitura colorata de legume, pentru 50 de calorii, furnizeaza vitamine si minerale esentiale, fibre dietetice si carbohidrati.

Ce se afla, mai exact, pe farfuria mea?

Acest fel de mancare delicios este o optiune buna cand vine vorba de energie eliberata pentru o perioada mai lunga de timp si aduce in farfuria mea 6 nutrienti de baza, ce nu au voie sa lipseasca din nicio dieta sanatoasa: carbohidratii, proteinele, grasimile, vitaminele, mineralele si omniprezenta apa. Organismul uman are nevoie de toti cei 6 nutrienti, pentru supravietuire si dezvoltare. Nutrientii sunt necesari pentru a crea si repara orice tesut, pentru a regla procesele vitale, pot fi convertiti in sursa de energie.

Carbohidratii

Sunt un grup de substante organice, care include zaharurile, amidonul, fibrele.  In structura lor, sunt prezenti carbonul, hidrogenul si oxigenul, de regula, in proportia 1:2:1. Carbohidratii sunt o sursa eficienta de energie si constituie un element esential al multor materiale structurale si functionale. Exista doua categorii de carbohidrati: simpli (rafinati) si complecsi (nerafinati). Carbohidrati simpli sunt zaharurile, iar complecsi sunt amidonul si fibrele alimentare. Sursele pentru acest nutrienti se refera, in special, la produsele de panificatie, precum painea, cerealele, pastele, orezul, dar si la fructe si legume.

Proteinele

Sunt macromolecule alcatuite din unul sau mai multe lanturi de aminoacizi. Proteinele variaza ca structura si functie. Rolul lor este de a asigura materia prima necesara pentru marea majoritate a componentelor structurale si functionale ale corpului. Proteinele se gasesc in aproape toate alimentele derivate din produsele animale  si vegetale, daca nu sunt distruse prin procesare (surse: carne de porc si vita, peste, carne de pui, produse lactate, fasole, soua, linte, mazare, nuci, alune, seminte etc).

Grasimile

Grasimile sunt molecule complexe, alcatuite din carbon, oxigen si hidrogen. Functioneaza ca surse de energie si de material structural necesar pentru crearea diferitelor componente ale corpului uman. Grasimile stocheaza caloriile in plus, care, pentru moment, nu sunt necesare organismului. Ele intra in alcatuirea tesutului gras (adipos), cu rol de protectie al corpului. Comparativ cu proteinele si carbohidratii, fiecare gram de grasime are de doua ori mai multe calorii (9 kcal/g). Grasimile sunt impartite in doua categorii: saturate (solide la temperatura camerei), care sunt de origine animala, si nesaturate (lichide), prezente mai ales in tesuturile vegetale.

Vitaminele

Vitamina este un compus biochimic, necesar in cantitati mici, pentru functionarea normala a organismului uman. Vitaminele au rolul de a regla metabolismul, asista in formarea oaselor si a tesuturilor moi, ajuta la metabolizarea grasimilor si carbohidratilor. Sunt 13 vitamine, incluzand vitamina A, complexul B, C,D, E si K. In functie de solvabilitatea lor, exista vitamine solubile in grasimi ( A , D , E , K) si solubile in apa (B1 , B2 , B3 , B5, B6 , B7, B9, B12 , C). Majoritatea vitaminelor nu pot fi produse de corpul uman, dar se gasesc in cantitate generoasa in alimentele naturale. Vitaminele nu sunt sursa de energie (nu au aport caloric).

Mineralele

Mineralele sunt substante ce exista in natura, cu o anumita formula chimica, de regula, anorganice, cu o anumita structura atomica. Ele participa in mii de reactii metabolice, din intregul corp. Ca si vitaminele, nu au valoare energetica si intra in organism printr-o dieta variata.

Apa

Apa este un element esential pentru sanatate. Mare parte din greutatea corporala este reprezentata de apa (60-70%). Desi nu are aport caloric, apa este esentiala pentru buna functionare a organismului. Ea ajuta in procesul de reglare a temperaturii corporale, transporta nutrienti si reziduuri catre sau de la celule si  face posibila functionarea celulelor.

 

Daca toate aceste substante hranitoare sunt in ingredientele retetei cu somon, orez brun si legume, crezi ca te-ar interesa aceasta reteta?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.