web
analytics

Piramida alimentara –Cel mai simplu instrument pentru sanatate, energie si controlul greutatii

Alimenteaza-te corectÎnainte de a începe să mănânci,  mai  uită-te încă o dată în farfurie pentru a vedea ce e în ea. Crezi că ai ales o masă echilibrată din punct de vedere nutrițional? Amintește-ți ce ai mâncat ieri  si încearcă să determini cam cât din ceea ce ai mâncat au fost carbohidrați, cât legume, fructe, carne şi grăsimi.

Dacă răspunsul tău nu cuprinde 6-11 porţii de carbohidrați, 3-5 porții de legume, 2 – 4 porții de fructe, 2 -3 porții de produse lactate, 2-3 porții de proteine şi doar câțiva stropi de ulei şi puține dulciuri, atunci poți considera că tu nu mănânci corect și ar trebui să începi să utilizezi piramida regimului alimentar sănătos ca ghid pentru dieta ta de zi cu zi.

Piramida alimentației corecte (Piramida alimentară) include 4 grupe de alimente: cerealele, legumele și fructele, produsele lactate, carnea , iar la acestea se adaugă alte produse alimentare, ca grăsimile, uleiul și zaharurile (dulciurile).

Nivelul 1 (baza piramidei) – Grupa cerealelor include orice tip de produs cerealier și  include atât cerealele integrale, cât și cele procesate. Cele mai bune alegeri sunt cerealele integrale, deoarece acestea oferă o sursă excelentă de glucide complexe. Având în vedere vârsta, sexul şi nevoile individuale, ar trebui să se consume în jurul a 6-11 porții/zi (10-11 porţii pentru bărbaţi adulţi; 8-9 porţii pentru femeile adulte). O porție poate fi  un bol de orez (100 g), 2 felii de paine (60 g), 4 biscuiți simpli, 1 cartof mare (180 g), o ceașcă de fulgi de porumb simpli (40 g). Orezul este prima opțiune pentru că este bogat în carbohidrați complecși si fibre.

Nivelul 2 – Grupa legumelor și fructelor include alimente care provin din diferite părţi ale plantelor – frunze, rădăcini, tuberculi, flori, tulpini, semințe, muguri, şi, desigur, fructe. Majoritatea legumelor sunt surse bune de proteine, carbohidrați, vitamine, minerale și fibre. Dieta zilnică include 2-3 porţii de fructe şi aproape aceeaşi cantitate de legume. O porție înseamnă un măr mic,  o portocală mică, o pară sau un mango (130 g), 1 pahar suc de fructe cu pulpă (250 ml), 150 g legume-frunze crude (salată, varză etc), 100 g  de legume crude de alt tip (morcov, țelină etc).

Nivelul 3Produsele lactate reprezintă o categorie mai restrânsă de produse, dar importante întrucât aduc în dieta zilnică proteine, vitamine și minerale. Laptele, iaurtul și brânza sunt excelente în ceea ce privește aportul de calciu. Produsele pe care ar trebui să le alegi ar trebui să fie laptele sau produsele lactate fără grăsimi sau cu conținut redus de grăsimi.

Nivelul 4 – Carnea – această grupă include carne roșie, carne de pasăre, pește, fasole uscată, ouă și nuci. Este o sursă bună de proteine, fier, zinc și de vitamine de tipul complexului B. 2 sau 3 porții pe zi sunt suficiente pentru o alimentație corectă. O porție inseamnă o bucățică  de mărimea palmei tale de pește, carne slabă sau de pui fără piele și grăsime (90 g), o cană mică de linte, mazăre, fasole fiartă (120 g), 3 ouă.

”Cireașa” din vârful piramidei alimentare include grăsimile, uleiurile și dulciurile. Toate aceste produse trebuie să le folosești în cantități mici.

Acum că ți-ai amintit toate aceste lucruri despre grupele de alimentare şi piramida dietei  sănătoase, uită-te iar  pe meniul pentru prânz şi alege din nou. Țintește către partea de jos a piramidei, și nu către partea de jos. Pentru a face acest lucru chiar și mai ușor, ține cont și de următoarele sfaturi:

 1. Nu exagera cu caloriile.
 2. Bucură-te de mâncare, dar mănâncă mai puțin.
 3. Evită porțiile prea mari.
 4. Mănâncă mai multe fructe, vegetale, cereale integrale (menține-te pe primele două niveluri de jos ale piramidei).
 5. Alege produsele lactate slabe.
 6. Jumătate din cereale să fie cereale integrale.
 7. Redu din alimentele bogate in grăsimi, zahăr și sare.
 8. Alege alimente mai sărace în sodiu.
 9. Bea apă în loc de băuturi dulci.

Acum îți poți continua masa. Poftă bună!

 

Resurse si referinte:

 1. fog.ccsf.edu
 2. US Department of Agriculture
 3. www.hpb.gov.sg
 4. Nutrition.com.sg

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.