web
analytics

Preveniti aparitia cancerului prin reducerea consumului de carne rosie

Motivul? Este bine cunoscut faptul în carnea roșie se află o mulțime de substanțe nocive, cum ar fi: grăsimi saturate, colesterol rău, antibiotice, hormoni de creștere, toxine chimice eliberate în momentul sacrificării animalelor, dioxine, nitriți de sodiu, colorant roșu, etc, așa că nu sunt puține  vocile care dau vina pe carnea roșie și pe cea procesată pentru apariția cancerului și a morții premature.carnea rosie

Un studiu de 20 de ani realizat de Școala de Sănătate Publică Harvard a concluzionat că a mânca orice fel de carne roșie în orice cantitate crește semnificativ riscul de deces prematur. Studiul, care a examinat obiceiurile alimentare și de sănătate a mai mult de 110,000 adulți, a constatat că  un consum mai mare de 100g de carne roșie pe zi, neprelucrată, a crescut rata de deces cu 13%. Creșterea mortalității se datorează atât bolilor cardiovasculare, cât și cancerului.

Chiar dacă studiul este foarte impresionant în ceea ce privește cifrele și datele prezentate, unii cercetatori pus la îndoială rezultatele sale, pentru că nu a fost un studiu controlat. Studiul necontrolat înseamnă că oamenii studiați au mâncat probabil multe alte alimente mai mult sau mai puțin procesate, care ar fi putut conține substanțe chimice care au fost deja asociate cancerului. S-ar putea suspecta astfel că rata mortalității cauzate de cancer ar fi putut fi crescută de consumul acestui tip de alimente și nu numai din cauza cărnii roșii.

Pentru a dovedi în mod clar că a consuma carne roșie este dăunător pentru sănătate, un nou studiu este acum realizat de un grup de cercetatori de la Universitatea Flinders, Australia. Scopul lor este de a dovedi și de a preveni efectele cauzatoare de cancer ale consumului de carne roșie. Acești oameni de stiință au obținut deja indicii că atunci când se consumă carne roșie crește numărul leziunilor pe ADN-ul colonului, leziuni care, neremediate, pot duce la mutații și la creșterea riscului de cancer colorectal.

Următorul pas în cercetarea lor constă în a găsi o modalitate de a repara daunele produse de carnea roșie colonului. Soluția pare a fi introducerea în colon a unui amidon rezistent care se transformă în cadrul procesului metabolic în acizi grași cu lanț scurt, ajutând la reducerea și la repararea leziunilor provocate de substanțele din carnea roșie. Cercetătorii încearcă acum să afle dacă o eventuală proporție carne roșie/carbohidrați complecși rezistenți ar reduce riscul apariției leziunilor la nivelul colonului și, prin urmare, riscul de cancer. Experimentele se fac pe șoareci, care sunt predispuși la cancer de colon, deoarece le lipsesc genele ce intervin în reparația leziunilor sau a eventualelor mutații ulterioare.

Scopul final al celor de la Flinders University este, de fapt, să prevină cancerul colorectal, a doua formă de cancer cel mai des diagnosticată în Australia.

In concluzie, ceea ce noi putem face, pentru a preveni aparitia eventualelor probleme, este sa reducem consumul de carne rosie, si aceasta nu doar prin consumarea zilnica a unei cantitati de carne infime (care conform guvernului britanic nu ar trebui sa depaseasca 70 gr. pe zi), ci prin a ne rezuma la  acesteia doar ocazional.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.