web
analytics

Primul tratament eficace cu anticorpi împotriva tumorilor canceroase.

Un studiu recent al Școlii de Medicină de la Universitatea Stanford a demonstrat că un anticorp nou descoperit, anti-CD47, poate demasca celulele canceroase, făcându-le vizibile şi vulnerabile la acţiunea sistemului imunitar.

tratament cancer

CD47 (Clasa de diferențiere 47) este o proteină codificată în gena umană CD47, care funcţionează ca un semnal de “nu-ma-mânca” pentru celule fagocitare.

Celulele fagocitare sunt celulele care devorează, absorb sau distrug deşeurile, microorganismele dăunătoare și alte corpuri străine dinn sânge şi ţesuturi.

Oamenii de stiință au observat că proteina CD47 este folosită de unele celule canceroase să se ascundă de acțiunea obișnuită a celulelor macrofage. Potrivit unui studiu al Școlii de medicină de la Universitatea Stanford, un anticorp nou descoperit, anti-CD47, demască celulele canceroase, făcându-le vizibile pentru celulele macrofage și pentru alte celule din sistemul imunitar. Acesta pare a fi primul tratament cu anticorpi eficace împotriva unei varietăți de tumori canceroase.

“Blocarea semnalului de ”nu-mă-mânca” transmis de CD47 a inhibat creşterea tumorilor canceroase la aproape toți şoarecii cu cancer uman, pe care i-am implicat în studiu, cu minim de toxicitate,” a declarat profesorul de patologie Irving Weissman, directorul Institutului Standford de Celule Stem și Medicină Regenerativă şi  al Centrului Ludwig de Cercetare a Celulelor Stem si de Medicină,  de la Stanford. “Aceast lucru arată în mod concludent că proteina CD47 trebuie să fie în mod justificat vizată de tratamentul împotriva cancerului uman.”

Concluzia studiului realizat de Weissman vine după mai mulţi ani de cercetări. Iniţial, în 2010, Weissman şi colegilor lui  au descoperit că blocarea proteinei CD47 cu anticorpi specifici poate vindeca unele cazuri de limfom uman non-Hodgkin la şoareci. Continuând studiul, cercetătorii au observat că aproape fiecare celulă de cancer uman prezintă semnale CD47 — la niveluri mai mari (în medie, de aproximativ de trei ori mai puternice) decât emit celulele non-canceroase, iar inhibarea acestor semnale poate determina celulele macrofage să atace celulele canceroase.

“Anticorpii anti-CD47 pot inhiba radical dezvoltarea de tumori solide prin blocarea capacității CD47 de a transmite semnale de tip ”nu-mă-mânca” macrofagelor, au concluzionat Weissman şi colegii săi. “Chiar dacă tumora a fost extrem de agresivă, anticorpii, deasemenea, blochează metastaza. Aceasta arată foarte clar că, un cancer, ca să reziste în organism, trebuie să găsească o cale să se sustragă acțiunii celulelor sistemului imunitar.” Sistemul imunitar este pentru organism prima linie de apărare împotriva agenţilor patogeni, ca bacterii şi viruşi. Spre deosebire de imunitatea adaptivă conferită de anticorpi și de celulele T, care recunosc şi luptă cu anumite molecule, celulele sistemului imunitar înnăscut (nespecific), cum ar fi macrofagele, răspund non-specific și necondiționat la o mare varietate de ameninţări.

Din păcate, abordarea cercetătorilor de la Standford  nu a dat rezultate pentru fiecare tip de cancer şi pentru fiecare animal implicat în studiu. De exemplu, un grup de şoareci prezentând celule de cancer de sân nu au prezentat niciun beneficiu de pe urma anticorpilor din tratament. Cercetătorii au recunoscut că este imperativ să se afle mai multe despre relaţia dintre macrofage şi celulele tumorale şi despre cum s-ar putea atrage acțiunea mai multor macrofage asupra tumorilor. Studiile se vor axa în continuare pe vindecarea cancerului prin reducerea dimensiunii tumorilor prin operație sau radioterapie înainte de tratamentul cu anticorpi, pentru a-l face mai eficient. O altă soluţie analizată de Weissman ar fi utilizarea unui nou anticorp, pe lângă anti-CD47, pentru a stimula capacitatea macrofagelor sau altor celule ale sistemului imunitar de a distruge celulele canceroase.

Dornic să câştige războiul împotriva cancerului, Weissman declară: “Noi credem că rezultatele de până acum arată că ar trebui să avansăm rapid, dar cu prudenţă, către studii clinice umane pentru multe tipuri de tumori solide”.

cd 47

 

”The CD47-signal regulatory protein alpha (SIRPa) interaction is a therapeutic target for human solid tumors”- Stephen B. Willinghama, Irving L. Weissmana and colleagues, PNAS, 2012;

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.