web
analytics

Proteinele – De ce avem nevoie de proteine?

Proteinele sunt peste tot. In fiecare celula a corpului, declansand diviziunea celulara pentru a face posibila dezvoltarea, reproducerea sau proteine carnevindecarea tesuturilor. Sunt in sange si dau acestuia o anumita grupa (A, B, AB sau O). Sunt prezente in amprentele tale, facandu-te unic. Daca ADN-ul este codul vietii, atunci ele reprezinta limbajul prin care acesta se exprima. Sunt ele, proteinele.

Dupa cum le spune si numele (greaca veche- “prōteios”, “de mare importanta”; greaca- “prōtos”, „primele”), proteinele sunt principalii constituenti pentru majoritatea celulelor din organismul uman. Mii  de reactii biochimice vitale depind de proteine. Ele determina structura corporala si modul in care corpul se prezinta. Unele au rol in transportarea in organism a altor nutrienti, iar altele servesc ca materie structurala. Modul in care ele sunt compuse dicteaza, de fapt, rolul lor in organism.

Ce sunt proteinele?

Proteinele sunt molecule biologice de dimensiuni mari constand in unul sau mai multe lanturi de aminoacizi. Biochimia le defineste ca molecule compuse din polimeri de aminoacizi uniti prin legaturi peptidice. In componenta lor intra carbonul, hidrogenul, oxigenul, nitrogenul, sulful si, uneori, fosforul. Sunt construite dintr-o serie de 20 aminoacizi si au forme tridimensionale distincte. Structura unei proteine ii determina functia. Daca luam in considerare criteriul functiei, distingem in corpul uman mai multe categorii de proteine, precum: enzimele– catalizatorii reactiilor biochimice; anticorpii- specialistii in apararea organismului; proteinele hormonale- coordonatorii anumitor activitati ale organismului; proteinele de contractie- proteine active in miscarea si contractia muschilor; proteinele structurale– materie structurala; proteinele transportoare– proteine care duc unele molecule dintr-o parte in alta a corpului; proteinele depozit– care stocheaza aminoacizii.

Metabolismul proteinelor

Metabolismul proteinelor reprezinta procesul chimic prin care organismul descompune proteinele in aminoacizi. Proteinele ingerate sunt transformate in aminoacizi in tractul gastro-intestinal, de unde trec in circulatia sangvina si se distribuie catre diferitele tesuturi din corp. Digestia presupune, de regula, descompunerea proteinelor prin expunerea la actiunea acizilor si prin hidroliza enzimelor proteolitice. Unii aminoacizi obtinuti sau ingerati sunt utilizati la biosinteza altor proteine, in timp ce altii sunt trasformati in glucoza sau intra in procesul de transformare a acidului citric, pentru generarea de energie.Utilizarea proteinelor ca si combustibil este importanta in perioadele cand corpul este supus infometarii, intrucat aceste proteine (si in special  cele care se gasesc in masa musculara) mentin posibila viata.

De unde provin proteinele?

Majoritatea microorganismelor si plantelor ii pot sintetiza pe toti cei 20 de aminoacizi standard, exceptie facand animalele, inclusiv omul, care trebuie sa obtina unii aminoacizi din alimentatie, prin consumarea produselor ce contin proteine. Corpul uman poate sintetiza 12 din cei 20 aminoacizi esentiali. Ceilalti 8 trebuie extrasi din produse de provenienta animala: carne, lactate, oua (pentru non-vegetarieni) sau din mazare, linte, nuci, cereale (pentru vegetarieni). Proteinele ar trebui sa reprezinte cam 10% din aportul zilnic de calorii sau 0,8 grame pe zi pentru fiecare kilogram al unei persoane adulte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.