web
analytics

Cercetatorii au descoperit doua substanțe care stimuleaza in mod cert sistemul imunitar: resveratrolul din strugurii roşii şi pterostilbenul din afine

Cercetătorii de la Institutul Linus Pauling (LPI) – Universitatea Oregon,  au testat recent capacitatea  a 446 de compuşi alimentari de a stimula sistemul imunitar înnăscut şi au descoperit că resveratrolul din strugurii roşii şi pterostilbenul din afine influenţează în mod pozitiv sistemul imunitar.

“Din studiul a sute de compuşi, aceștia doi s-au evidențiat clar, fără dubiu”, a declarat Adrian Gombart, conducătorul studiului. Aceste substanţe chimice au lucrat în sinergie cu vitamina D şi au avut un impact semnificativ asupra răspunsului genei CAMP – Peptida Antimicrobiană Catelicidină.resveratrol

Gena CAMP este o proteină cu rol multiplu în imunitate: acțiune antimicrobiană şi antifungică, controlul răspunsului inflamator, declanșarea răspunsului imunitar. De fapt, gena CAMP în sine este un subiect important al studiului LPI, datorită rolului său de primă linie de apărare a organismului. Cercetătorii au dovedit că există o legătură puternică între nivelurile de vitamina D şi modul în care acționează proteina CAMP. Ei au arătat că și alți compuşi, ca resveratrolul şi pterostilbenul (stilbenoizi) au un rol important în mecanismul de apărare a organismului uman, manifestat de sistemul imunitar înnăscut.

Stilbenoizii sunt substanţe produse de plante pentru a le ajuta să lupte împotriva infecţiilor, agenţilor patogeni fungici şi a efectele lor biologice negative. Combinația acestor compuşi cu vitamina D are un impact considerabil mai puternic asupra imunității decât ar avea oricare dintre ei luat separat. Pe de altă parte, oamenii de stiință de la LPI recunosc că toate concluziile lor se bazează pe teste de laborator şi nu dovedesc că rezultate similare ar apărea ca urmare a introducerii acestor compuși în dieta zilnică, dar sunt dovezi clare şi sigure cu privire la potenţialul unor alimente de a îmbunătăţi răspunsul imun.

Cercetătorii și-au propus să continue acest studiu pentru a înţelege mai bine modul în care dieta şi nutriţia afectează imunitatea. Continuarea studiului poate duce la dezvoltarea unor terapii bazate pe  compuşi naturali, care ar putea stimula răspunsul imunitar înnăscut. Unele soluții descoperite ar putea îmbunătăţi rezistența barierei de apărare  a organismului în cazul infecțiilor, mai ales că multe dintre antibioticele cunoscute devin din ce în ce mai puţin eficace.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.