web
analytics

Riscul de a ține cure de slăbire pe perioada gravidității

Atunci când îți dorești să aduci pe lume un copil sănătos, trebuie să te obișnuiești cu ideea că a lua în greutate pe perioada sarcinii este un lucru inevitabil. Dacă te vei încăpățâna să ții cure de slăbire în această perioadă, există riscul de a-ți expune  copilașul  la următoarele pericole:

 

  • Riscul ca viitorul pui de om să sufere de boli de inimă:  Cercetătorii au stabilit o legătură între greutatea mică la naştere şi un risc crescut de boli cardiace- coronariene. Bebelușii născuți de mamele care au ținut dietă în timpul sarcinii sunt mai susceptibili la a avea o greutate mai mică la naștere, lucru ce dubleaza riscul de a dezvolta boli de inimă mai târziu în viaţă. Dietele low-carbs par a fi cele mai dăunătoare, deoarece copilul este alimentat în special cu aminoacizi, fără a primi suficientă glucoză (energie) pentru a-i prelucra. Acest lucru poate duce la hipertensiune arterială din cauza nivelului crescut al hormonului de stres- cortizolul
  • Riscul de a declanșa diabetul zaharat: Atunci când o femeie gravidă  slabă, cu un indice de masă corporală mai mic de 20, ține cure de slăbire pe perioada sarcinii, ea poate dezvolta rezistenţă sporită la insulină. Această rezistenţă crescută la insulină este transferată la copilului în creştere, care va avea șanse mai mari să dezvolte diabet zaharat.
  • Risc crescut de obezitate- Copiii născuți de mame care au ținut cure de slăbire pe perioada sarcinii sunt mai susceptibili să devină obezi în viitor. Atunci când o femeie gravidă ține diete, metabolismul copilului aflat în intens proces de creștere este setat să utilizeze maxim cantităţi mici din orice tip de nutrienți. După ce copilul se naşte şi este hrănit cu mai multe alimente, metabolismul funcționează în parametrii în care a fost setat: utilizare maximă a tuturor nutrienților, astfel încât copiii au tendinţa de a deveni obezi.
  • Afectarea creierului  copilului pe pacursul dezvoltării fetale: Creierul uman este dependent de transformarea glucozei în energie, iar creierul unui fetus în dezvoltare este cu atât mai mult dependent de metabolismul glucidic. O dietă săracă în glucide poate provoca tulburări în dezvoltarea creierului. În plus, atunci când organismul nu primește suficiente glucide apare fenomenul cetozei (arderea depozitelor de grăsime pentru obținerea de energie), iar acumulările de cetonă din sângele mamei vor afecta creierul bebelușului).
  • Apariția defectelor de tub neural: Aceste defecte sunt malformatii congenitale extrem de grave, care constau în  dezvoltarea incompletă a tubului neural, care include creierul și măduva spinării. Cele mai intâlnite defecte din această categorie sunt spina bifida si anancefalia.  Deficitul de acid folic în alimentația viitoarelor mămici poate cauza aceste defecte. Alte cauze ale anomaliilor de dezvoltare a tubului neural ar fi consumul de medicamente pentru slăbit, de tipul diureticelor.
  • Riscul de a avea un copil cu greutate mică la naştere: Curele în timpul sarcinii duc la naşterea de copii care cântăresc mai puţin decât în mod normal. Acest lucru poate provoca complicaţii în timpul nașterilor, deoarece copilul nu este suficient de puternic să reziste travaliului, lucru ce poate duce la moartea copilului. Bebeluşii cu greutate mică la naştere sunt, de asemenea, mai predispuși la îmbolnăviri mai târziu în viaţă și, după cum s-a menţionat anterior, prezintă un risc crescut de a dezvolta boli de inimă.
  • Apariția de malformații: Dezvoltarea normală a fătului este condiționată  de alimentarea acestuia cu nutrienți, inclusiv vitamine și minerale, în proporții optime. Dieta în timpul sarcinii poate cauza dezechilibre nutriționale, care provoacă  insuficienta dezvoltare a unor ţesuturi/organe. Acest lucru înseamnă malformaţii congenitale.
  • Risc de tulburări tiroidiene: Dieta saracă în iod privează fătul de iodul necesar dezvoltării normale a  glandei tiroide. Tulburari de dezvoltare ale acestei glande poate însemna hipotiroidism, retard mental şi cretinism.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.