web
analytics

Sfaturi utile pentru reușita în lupta anti-colesterol

De obicei, dacă ai în sânge un nivel ridicat de lipoproteine cu densitate scăzută -colesterol rău, tip LDL, excesul se va acumula şi va forma depozite de grăsime care pot bloca parţial sau total arterele. Rezultatul, pentru sute de mii de oameni în fiecare an, este durerea toracică acută, atacul de cord sau alte probleme cardiovasculare.

Pentru a evita toate aceste probleme, ar trebui să adopți un plan de dietă care să combată colesterolul rău.

colesterolul

Înainte de a începe această dietă, trebuie să îți cunoști valorile HDL (colesterol bun), LDL (colesterol rău) şi valoarea colesterolului total. Iată câteva valori de reper:

 

Colesterolul total (mg/dL) HDL (mg/dL) LDL (mg/dL)
Optim: Sub 200 Bărbați: 40-50 Optim: Sub 130
Mediu superior: 200-239 Femei: 40-60 Mediu superior: 130-159
Risc crescut: 240 Risc crescut: Sub 40 Risc crescut: 160 or above

 

De îndată ce ai aflat unde se situează nivelul colesterolului tău, poți începe să-ți planifici o dietă pentru a combate valorile ridicate. Să ții cont că aportul zilnic de grăsimi nu trebuie să fie mai mare de 25% la 35% din totalul nutrienților.

Pentru a crea un plan de dietă anti-colesterol de succes, trebuie să identifici alimentele pe care le mănânci de obicei, care sunt bogate în grăsimi saturate şi colesterol rău, și să le elimini din meniu.

Pentru alimentele la care nu poți renunța decât cu greutate, trebuie să le găsești un înlocuitor sănătos și atractiv. Există o mulţime de opţiuni bune pentru a înlocui alimentele care conţin acizi graşi saturaţi, grăsimi hidrogenate şi colesterol. Câteva dintre acestea sunt:

 1. Carnea slabă – Puiul și curcanul sunt substituienți excelenți pentru carnea roşie şi merg bine și în sandvişuri, și la salate, și la grătare și la orice alt fel de mâncare.
 2. Fructele şi legumele – Aceste alimente combat senzația de foame pentru mai mult timp şi au avantajul că au puține calorii. Unele dintre ele, ca, de exemplu,  perele și merele, sunt bogate în fibre solubile, care reduc nivelul de colesterol rău.
 3. Produsele lactate sărace în grăsimi – Unele soiuri de lapte, brânză, iaurt sunt reduse în grăsimi și sunt potrivite în dieta anti-colesterol.
 4. Uleiurile de gătit mononesaturate şi polinesaturate -Dacă alegi, din când în când, să mănânci alimente prăjite, ar trebui să alegi uleiuri bune, cum ar fi uleiul de măsline şi ulei de macadamia.
 5. Alimentele bogate in Omega 3 – Acizii grași Omega 3 reduc riscul general de formare a blocajelor în vasele de sânge şi de atacuri de inimă. Surse excelente de Omega 3 sunt unele tipuri de peşte şi suplimentul de ulei de peşte.
 6. Alimentele bogate în fibre alimentare– Cerealele integrale, fulgii de ovăz şi orice alte alimente bogate in fibre solubile sunt perfecte pentru reducerea colesterolului rau (LDL).
 7. Fructe cu coajă lemnoasă- nucile, în special – Sunt o opţiune foarte bună, deoarece acestea conţin grăsimi polinesaturate şi te pot ajuta să-ți controlezi pofta de alimente grase.

Sfaturi privind stilul de viață pentru reușita dietei anti-colesterol:

 1. Renunță la fumat!  – Fumatul crește nivelul colesterolului rău și scade simultan colesterolul bun.
 2. Renunță la consumul de alcool! -Mai multe studii au arătat că excesul de alcool se asociază cu un risc mai mare de boli de inimă și atacuri de cord, iar cei ce beau moderat tind să mănânce mai puţine alimente bogate în colesterol.
 3. Fă mișcare! – Activitatea fizică reduce colesterolul rău și crește colesterolul bun.
 4. Nu renunța la gustări! –  Gustările sănătoase (ex: nuci şi fructe) combat foamea și te ajută să îți stăpânești ”foamea”de mâncăruri bogate în calorii.
 5. Asigură-te că dieta ta include suficientă vitamină B3 – Vitamina B3 (niacina) ajută la fluidizarea acumulărilor de colesterol rău și stimulează producerea de colesterol bun, HDL. Ia suplimente de B3 numai cu avizul medicului.

Amintește-ți că medicul personal îți poate oferi oricând mai multe informaţii despre alimentele ce trebuie consumate, despre ce tip de exercițiu fizic trebuie să practici şi  despre ce suplimente ar trebui să iei pentru a reduce nivelul colesterolului.

 

 

www.webmd.com

www.touchcardiology.com

diabian.hubpages.com

 

 

One comment

 1. eu aveam probleme cu slcefa cruda, mi-era rau tare de la ea, si am dedus eu ca ar fi indigesta.Cum am o usoara anemie, am inceput sa beau zilnic cam 500-600 ml de suc de mar cu slcefa si morcov iese un elixir dulce , divin!doar o idee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.