web
analytics

Sindromul ADHD – una dintre cele mai frecvente probleme comportamentale la copii

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) -sindromul Deficitului de Atenție / Tulburarii Hiperkinetice  reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme comportamentale la copii. Copiii cu deficit de atenție sunt distrați, hiperactivi, reacţionează impulsiv şi prezintă dificultăţi de concentrare pe perioade mai lungi de timp. De obicei, ADHD îi afectează pe copii şi adolescenţi, dar poate continua și la maturitate.

sindromul ADHD

ADHD poate fi destul de dificil de diagnosticat, deoarece fiecare copil are probleme cu auto-controlul. Toţi copiii sunt, de obicei, dornici de a obţine ceea ce doresc cât mai repede. Dar pentru copiii cu ADHD este mult mai greu să obţină controlul asupra impulsurilor. Ei se foiesc în mod constant, sunt impulsivi și nu-și acordă suficient timp să gândească înainte de a acţiona. Ei au, în general, probleme de atenţie sau de concentrare.

Toate aceste probleme interferează cu capacitatea copilului de a funcţiona la parametri optimi la şcoală şi acasă. Ca adulți, persoanele cu ADHD au dificultăţi în alocarea timpului, au probleme de  organizare a sarcinilor, nu-și setează obiectivele sau le schimbă radical frecvent, nu sunt capabili să se angajeze la ceva stabil.

Cauza exacta a ADHD nu este cunoscută, cercetătorii studiind și în prezent creierul pentru a descoperi indicii în acest sens. Se crede că ereditatea, hiperactivitatea unor zone din creier şi unele dezechilibre chimice sunt principalii factori ai ADHD. De asemenea, s-a dovedit că lipsa din dietă a anumitor tipuri de alimente poate agrava simptomele ADHD la copii şi adulţi, iar pe de altă parte, numeroase studii au arătat că uneori comportamentul se îmbunătăţeşte atunci când se evită anumite alimente.

Potrivit uneia dintre cele mai faimoase diete de management a ADHD, dieta Dr. Benjamin Feingold, alimentele și aditivii alimentari care pot agrava sindromul ADHD sunt:

 • coloranţii artificiali (40 roşu şi galben 5);
 • aromele artificiale (inclusiv vanilină);
 • îndulcitorii artificiali (acesulfam-K, aspartam, zaharina, sucraloza);
 • conservanţii BHA, BHT şi TBHQ;
 • benzoatul de sodiu şi acidul benzoic;
 • alimentele bogate în zahăr şi snacks-urile – copii ADHD sunt “activați” de cantităţile mari de zahăr.
 • alimentele care provoacă alergii – conform studiilor, glutenul, grâul, porumbul şi soia îi determină pe unii copii să piardă din concentrare şi să devină mai hiperactivi.
 • fructele si legumele ca: migdalele, castraveții, ardeii, merele, caisele, prunele, coacăzele, prunele, cireşele, nectarinele, portocalele, roşiile etc.
 • aspirina (acidul acetisalicilic) şi medicamentele asimilate.

Chiar dacă se pot găsi pe Internet o mulțime de liste de alimente  pe care ar trebui să le evite o dieta de management a ADHD, este foarte recomandat să se adapteze dieta pentru fiecare caz concret. Din acest punct de vedere, orice părinte a unui copil cu ADHD ar trebui să ţină un jurnal de alimente pe care copilul le-a mâncat în timpul unei zile şi să noteze comportamentul ulterior al copilului. Alimentele care par să agraveze simptomele ADHD ar trebui eliminate din dieta.

Pe de altă parte, având în vedere alimentele care ar trebui să fie consumate de către o persoană cu ADHD, este bine cunoscut faptul că o dietă adecvată optimizează funcţia creierului. Dieta unei persoane cu ADHD trebuie să cuprindă niveluri mai ridicate de:

 • Proteine. Alimentele bogate în proteine sunt folosite de organism pentru producerea de neurotransmițători, care sunt substanțe chimice eliberate de celulele creierului pentru  transmiterea mesajelor cerebrale. Consumând mai degrabă proteine decât glucide, se evită creșterea nivelului de zahăr din sânge, care creşte hiperactivitatea.
 • Zinc, fier și magneziu. Aceste minerale regulează secreția de dopamină, care este tot un neurotransmițător. Nivelurile scăzute din aceste substanţe înseamnă lipsă de concentrare. Acestea pot fi găsite în carne slabă, fructe de mare, nuci, soia şi cereale fortificate.
 • Complexul de vitamine B. Nivelurile mai ridicate de vitamina B îmbunătăţesc IQ-ul și reduc incidența comportamentului antisocial, agresiv. Vitamina B-6 pare să crească nivelul de dopamină al creierului, care îmbunătăţeşte vigilenţa.
 • Acizii grași Omega-3. Consumul de peşte cu conținut ridicat de Omega-3 reduce vizibil simptomele ADHD.
 • Plantele și extractele de plante cu efect pozitiv asupra funcțiilor cerebrale, pentru adolescenţi şi adulţi: Ginkgo si Ginseng, Pycnogenol, Rhodiola Rosea; aceste plante sunt interzise copiilor mici.

O dieta adecvată poate ameliora simptomele ADHD, dar nu elimină complet această afecţiune. Dacă un copil nu beneficiază în mod semnificativ de pe urma unui regim alimentar specific, alte opţiuni de tratament, cum ar fi medicamentele şi consilierea comportamentală, trebuie luate în considerare.

 

A Parent’s Guide to Diet, ADHD& Behavior- Center for Science in the Public Interest

www.webmd.com

www.ncbi.nlm.nih.gov

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.