web
analytics

Somnul – de ce avem nevoie de somn?

 

Sănătatea înseamnă dietă adecvată, exerciţii fizice şi ….ultimul, dar la fel de important: somn. Este adevărat că, de cele mai multe ori, credem că dieta şi exerciţiile fizice sunt componentele critice ale unui stil de viaţă sănătos, dar somnul este, de asemenea, foarte important. Acest proces determină, de fapt, cât, ce și cum mâncăm, cât de mult exercițiu fizic putem face şi, în general, determină modul în care noi ne achităm de atribuțiile zilnice. Orele corespunzătoare de somn din fiecare noapte ne ajută să funcționăm în parametri maximi  în ziua următoare. Somnul este calea către condiția fizică optimă, către regimul alimentar și starea de sănătate ideale.

Studiile asupra somnului nu au putut identifica mecanismele exacte ale modului în care somnul acționează asupra organismului, cum regenerează corpul şi mintea, dar au indicat că acesta înregistrează o serie de etape caracterizate prin prezența  la nivelul creierului a unor diferite modele de unde cerebrale. Există cinci stadii, primele patru dintre ele sunt cunoscute ca Non-Rapid Eye Movement (NREM) – faze DELTA, de somn liniştit, în timp ce a cincea este Rapid Eye Movement (REM) sau faza activă a somnului. Somnul nu trece prin aceste etape succesiv, ci se compune din cicluri ale acestor stadii (mai putin stadiul 1) repetate de aproximativ patru sau cinci ori pe parcursul nopţii.

În general, majoritatea adulţilor sănătoși au nevoie în medie de 8 ore de somn pe noapte, dar unele persoane sunt în măsură să funcţioneze fără probleme și dormind şase ore în fiecare noapte, în timp ce altele trebuie să doarmă 9-10 ore pentru a fi capabili să se descurce cu sarcinile zilnice.

Nu se ştie cum somnul ajută corpul şi mintea, dar poate fi observat cu uşurinţă ceea ce se întâmplă atunci când el lipseşte. În etapa iniţială, o persoană lipsită de somn experimentează stări  de iritabilitate, schimbări de dispoziție, nervozitate. Apatia, încetinirea ritmului exprimării, tulburări de memorie şi incapacitate de a reacționa alert sau de a rezolva mai multe sarcini apar dacă persoana încă nu a recuperat somnul pierdut. Experienţa poate continua cu halucinaţii hipnagogice, care sunt specifice somnului REM, atunci persoana adoarme pentru 5-10 secunde.

Psihologii şi alţi oameni de ştiinţă care studiază cauzele tulburărilor de somn au arătat că lipsa acestuia determină anomalii în funcţionarea sistemului nervos si cardiovascular si are o influenta negativă asupra funcţiilor metabolice şi a sistemului imunitar.

Privarea de somn inhibă capacitatea de a pierde in greutate. Organismul uman secretă doi hormoni: grelina şi leptina: grelina semnalează creierului senzația de foame, iar leptina anunță că organismul a primit suficientă hrană. Acești hormoni sunt reglați de somn, motiv pentru care lipsa lui cronică perturbă echilibrul fin al grelinei și leptinei și ne determină să mâncam mai mult fără a ne sătura. Rezultatul este creșterea în greutate.

Dacă lipsa de somn cauzeaza unele tulburări fizice și mentale, pe de altă parte, boli și afecțiuni cum ar fi: hipertensiunea arterială, obezitatea şi diabetul zaharat, artrita etc, abuzul de alcool şi de droguri, stresul, pot provoca insomnii. De exemplu, aceasta apare ca un simptom în tulburarea depresivă majoră de tip postpartum, în stările de anxietate și depresie,  în tulburările bipolare.

Pentru a vă asigura o viaţă sănătoasă, există câteva reguli de urmat în ceea ce privește somnul. Acestea includ: un program regulat de somn/trezire; interdicția de a mânca, bea cofeina şi de a fuma în apropierea orelor de culcare; exercițiul fizic regulat; reducerea zgomotului, luminii și asigurarea unei temperaturi optime în dormitor.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.