web
analytics

Știai că mâncând carne te expui unui risc mai ridicat de a face diabet zaharat de tip 2? Cum poți reduce acest risc?

O alimentație axată preponderent pe consumul de proteine de origine animală, cu efect acidifiant,  crește riscul apariției diabetului zaharat de tip 2.

Rezultatele unui studiu de 14 ani, efectuat pe un număr de 66.485 de femei din Franța, au arătat că o alimentație bogată în alimente acidifiante este direct asociată cu un risc mai mare de a face diabet de tip 2. Principalele alimente acidifiante sunt carnea și produsele de origine animală. Studiul, coordonat de medicul Guy Fagherazzi de la Institutul National pentru Sănătate și Cercetare Medicală (Inserm) din Franța, a analizat modul în care alimentele care se descompun în produși cu PH acid, evaluate în funcție de indicele PRAL (potential renal acid load) şi de indicele NEAP (net endogenous acid production), influențează probabilitatea  de a dezvolta diabet zaharat de tip 2. Rezultatele studiului au arătat că 25% din femeile ce au avut un regim alimentar format, în general, din alimente cu efect acidifiant (alimente cu scor PRAL ridicat) prezintă un risc cu 56% mai ridicat de a face diabet, în comparaţie cu alte 25% dintre femeile care au avut o alimentație cu un efect mai alcalin. Raportându-se la scorul NEAP, a fost observat un rezultat similar: 25% dintre femeile ce au avut un regim alimentar format, în general, din alimente cu scor NEAP ridicat prezintă un risc cu 57% mai crescut de a face diabet, comparativ cu 25% dintre femeile care au avut o alimentație bazată pe alimente cu un scor NEAP mai mic. Alimentele cu scoruri mari PRAL şi NEAP au fost asociate cu riscul de diabet de tip 2, atât în cazul femeilor cu greutate normală, cât și în cazul femeilor supraponderale/obeze femei, dar asociaţia este mai clară în cazul femeilor normoponderale.

Pentru a explica fenomenul, dr. Guy Fagherazzi a avansat ideea că un regim preponderent acid ar antrena o creștere insulino-rezistenței, corpul nemaiputând secreta cantitatea optimă de insulină, necesară pentru a regla glicemia.

Cum pot persoanele care mănâncă alimente cu efect acidifiant să reducă riscul apariției diabetului zaharat de tip 2?

 

Efectul acidifiant al alimentelor este dat cantitatea de acid produsă de organism ca efect al digerării acelor alimente. Din alimentele ingerate, ca urmare a procesării lor în tubul digestiv, vor ajunge la rinichi produși metabolici fie acizi, fie alcalini. Aciditatea aparentă a unor alimente nu înseamnă neapărat că, în urma procesului metabolic, vor rezulta compuși cu o aciditate ridicată. Ce determină aciditatea sau alcalinitatea unui aliment este modul în care se descompune în timpul digestiei. De exemplu, citricele au o compoziţie puternic acidă, dar atunci când consumate, se descompun în produși bazici.

Ca regulă generală, alimentele care conţin proteine au tendinţa de a fi metabolizate în produși acizi, în timp ce cele mai multe alimente de origine vegetală dau alcalinitate (a se vedea scorul PRAL al alimentelor aici).

Dieta obişnuită a țărilor vestice este o dietă bogată în produse de origine animală şi în alimente acidogenice. Carnea este “leguma” preferată de o mulţime de oameni. Este adevărat că acest aliment este o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale, dar se metabolizează în produși cu o încărcătură mare de acid. Nutriționiștii recomandă consumul a doar 70 g de carne roşie pe zi. Pentru a menţine sub control echilibrul acid/alcalin trebuie, așadar, să se consume cantități moderate de carne și de proteine de origine animală, acompaniate de alimente alcaline. Alimentele cu încărcătură alcalină vor ajuta la neutralizarea acizilor formați prin digestia  cărnii. Fructele şi legumele sunt o opţiune excelentă atunci când încercăm să neutralizăm sarcina acidă a altor alimente, motiv pentru care planul alimentar de zi cu zi ar trebui să includă cel puţin 5 porţii de fructe şi legume. Dacă ținem cont de menţinerea echilibrului între acid și bazic, ne vom putea permite să mâncăm carne, fără să riscăm să facem diabet zaharat de tip 2.

Citeste mai mult:

  • Fagherazzi G, Villier A, Bonnet F, et al. – Dietary acid load and risk of type 2 diabetes: the E3N-EPIC cohort study. Diabetologia. Published online November 11 2013

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.