web
analytics

Vârsta reproductivă a femeii

In societatea actuala, odata cu amanarea obtinerii primei sarcini, ratele subfertilitatii asociate cu varsta materna au crescut in mod considerabil (Stephen and Chandra, 2006). “Astfel, un procent ridicat de cupluri depinde de tehnicile de reproducere asistata pentru a obtine o sarcina.”Cresterea incidentei subfertilitatii corelata cu varsta feminina este in principal cauzata de schimbarile functiei ovariene, atestate de altfel prin scaderea rezervei ovariane. Rezerva ovariana poate fi definita prin numarul si calitatea foliculilor si ovocitelor existente in ambele ovare la o anumita varsta. Declinul numarului foliculilor dicteaza instalarea menstruatiilor neregulate si a menopauzei, in timp ce calitatea redusa a acestora are drept rezultat scaderea fertilitatii (Te Velde and Pearson, 2002).

Variabilitatea varstei reproductivefertilitate vs varsta

In privinta instalarii menopauzei, se remarca o variabilitate individuala substantiala in ceea ce priveste varsta femeii, aceasta situandu-se intre 40 si 60 de ani, cu o varsta medie de 51 de ani. Aceasta variatie s-a demonstrat a fi mai degraba constanta de-a lungul timpul, in randul populatiei generale (Morabia and Constanza, 1998). Fecunditatea feminina este considerata in descrestere dupa varsta de 31 de ani, o descrestere care se poate accelera dupa varsta de 37 de ani conducand la sterilitate la o varsta medie de 41 de ani. In ceea ce priveste menopauza, rata declinului fertilitatii poate varia considerabil intre femeile de aceeasi varsta. Aceasta inseamna ca o femeie la varsta de 35 de ani poate fi aproape de sterilitatea naturala sau poate avea o fertilitate normala comparabila cu cea de la varsta de 25 de ani. Predictia corecta a menopauzei furnizeaza informatii imporante referitoare la viata reproductiva a femeii si constituie un ajutor in prevenirea subfertilitatii viitoare.

Ce este imbatranirea ovariana?

Imbatranirea ovariana este definita prin reducerea cantitatii si calitatii ovocitelor in ovare. Desi varsta medie a menopauzei este de 51 de ani, aproximativ 1 din 10 femei ajung la menopauza la varsta de 45 de ani, iar 1 din 100 de femei ajung la menopauza inainte de varsta de 40 de ani. S-a stabilit ca fertilitatea se reduce 13 ani inainte de menopauza, de exemplu 1 din 10 femei vor avea fertilitatea redusa in jurul varstei de 32 de ani (Nikolau si Templeton, 2003).

Predictia rezervei ovariene

O serie de teste asupra rezervei ovariene au fost utilizate pentru a prezice imbatranirea ovariana sau rezerva ovariana insuficienta. Astfel, cunoasterea procesului de imbatranire ovariana presupune testarea rezervei ovariene inaintea initierii unui tratament prin tehnicile de reproducere umana asistata. Varsta femeii ramane un predictor la prima alegere. Disponibilitatea testelor care furnizeaza informatii temeinice privind rezerva ovariana la o anumita categorie de varsta da medicului posibilitatea de a oferi un plan de tratament individualizat. De exemplu, la femeile mai in varsta la care se desopera o rezerva ovariana la un nivel inalt se justifica decizia de a permite un tratament de reproducere asistata, in timp ce la femeile tinere cu o rezerva ovariana redusa, se poate indica o procedura de reproducere umană asistată mai devreme decat este prevazut in protocoalele standard.

Referințe:

  • Morabia A and Costanza MC. International variability in ages at menarche, first livebirth, and menopause. World Health Organization Collaborative Study of Neoplasia and Steroid Contraceptives. Am J Epidemiol. 1998;148:1195-1205.
  • Nikolaou, D. and Templeton, A. (2003) Early ovarian ageing: a hypothesis. Detection and clinical relevance. Hum. Reprod., 18, 1137–1139
  • Stephen E, et al. Declining estimates of infertility in the United States: 1982-2002. Fertility and Sterility 2006;86(3):516-523
  • Te Velde, E.R. and Pearson, P.L. (2002) The variability of female reproductive ageing Hum. Reprod. Update., 8, 141–154.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.