web
analytics

Medicina Holistica – poate produce vindecare prin tratarea omului ca un tot unitar si eliminarea cauzelor profunde ce au declansat boala

Un număr tot mai mare de doctori practicanți ai medicinei convenţionale au început să realizeze că unii dintre pacienţii lor se vindecă mai repede și mai eficient atunci când utilizează metode de vindecare holistică.

Terapii holistice 2

 

În cautarea tratamentului potrivit pentru diferite boli sau dezechilibre ale organismului, s-a observat că o abordare holistică a procesului de vindecare a pacientului conduce la rezultate mai bune și mai rapide. Din perspectiva procesului de vindecare holistică, un pacient este un tot unitar: corp, minte, emoții, spirit și energie vitală (chi). O stare de sănătate optimă poate fi obținută atunci când toate aceste componente materiale şi imateriale ale unei fiinţe umane se află în echilibru. Atunci când un element constitutiv al unei persoane nu mai funcționează corect, toate celelalte părţi vor fi afectate. În cazul în care oamenii manifestă dezechilibre fizice, emoționale sau spirituale,  starea lor generală de sănătate este afectată în sens negativ.

Din acest punct de vedere, obiectivul principal al vindecării holistice nu este neapărat sănătatea fizică. Sănătatea fizică este văzută doar ca o componentă a stării generale de bine a unei persoane, în timp ce bolile fizice sunt simptomele unui dezechilibru mai puternic, care poate avea sau nu rădăcini în latura fizică.

Indiferent de ce fel de dezechilibru afectează negativ starea de sănătate a unei persoane, orice pacient trebuie să simtă cu adevărat o dorinţă personală profundă, puternică de a se vindeca. Vindecarea holistică se bazează pe ideea că, în primul rând, este în puterea pacienţilor să se vindece. Pentru a se vindeca, oamenii trebuie să devină conştienţi de faptul că ei înșiși sunt, în cele din urmă, responsabili de propria lor sănătate şi bunăstare.

Pe lângă acest principiu de bază al medicinei holistice, alte reguli de bază se referă la:

  • Toate persoanele au puteri de vindecare înnăscute.
  • Pacientul este o persoană, nu o boală.
  • Vindecarea presupune abordarea în echipa medic-pacient a dezechilibrelor ființei umane, trebuie să includă toate aspectele vieţii unei persoane și să utilizeze o varietate largă de practici de îngrijire.
  • Tratamentul implică îndepărtarea cauzelor ce au declanșat starea de dezechilibru, nu doar atenuarea simptomelor.

Există mai multe metode de vindecare holistică, care s-au dovedit eficace în repunerea în echilibru a corpului, minții, emoțiilor și spiritului. Ele pot fi folosite ca metode de sine-stătătoare sau în completarea metodelor medicinei convenționale. Câteva dintre tehnicile și remediile de vindecare holistică sunt: medicina naturistă, acupunctura, presopunctura, reflexoterapia, homeopatia, Reiki, masajul, vindecarea prin culoare şi sunet, echilibrarea chakra etc.

Persoana care poate oferi sfaturi cu privire la combinarea corectă a tehnicilor holistice necesare pentru vindecare este terapeutul holistic. Acesta este capabil să identifice dacă disconfortul sau durerile sunt simptomele sau cauzele unui dezechilibru. Niciun aspect al unei persoane (minte, corp, spirit sau emoţii) nu este trecut cu vederea atunci când se caută un tratament holistic. Pentru a evalua o persoană corect, terapeutul analizează persoana ca “întreg” şi foloseşte absolut toate informaţiile adunate pentru a sugera un tratament.

Alegerea terapeutului holistic este la fel de importantă ca alegerea unui medic convenţional. Înainte de a opta pentru un anumit vindecător, trebuie să obțineți recomandări cu privire la acesta de la persoane de încredere, sau trebuie să contactaţi organizaţii de sănătate credibile, care vă pot da referințe cu privire la o anumită persoană.

 

  • “Quantum Healing: Exploring the Frontiers of Mind/Body Medicine”, Deepak Chopra, M.D., Bantam Book, 1990
  • healing.about.com
  • www.wisegeek.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.