web
analytics

Vrei să ai un copil activ din punct de vedere fizic? Fii o mamă activă!

Copiii nu sunt activi numai prin natura și statutul lor de copii. Părinţii şi, mai ales, mamele, influențează puternic nivelurile de activitate fizică a copiilor.

 

Un nou studiu de la Universitatea din Cambridge sugerează că, atunci când este vorba de nivelul de activitate fizică a unui copil, mama este cea care stabilește ritmul. Studiul a analizat nivelul de activitate fizică a 554 de mame şi a copiilor lor de vârstă preșcolară. Datele au fost colectate cu ajutorul unor dispozitive de monitorizare a activității fizice și a ritmului cardiac (monitoare Actiheart). Aceste dispozitive au fost purtate continuu de fiecare participant la studiu (mame și copii). Folosindu-le, cercetătorii au reuşit să compare oră de oră  nivelul de activitate a mamei cu activitatea desfășurată de copil.

S-a observat o asociere clară, directă, între activitatea fizică desfășurată de copii şi cea a mamelor lor:  cu cât mai activă mama, cu atât mai activ copilul. “Pentru fiecare zi în care mama face cu o oră mai multă mișcare, copilul ar putea fi cu 10 minute mai activ. Aceste mici diferențe la nivel de minut înseamnă un câștig important la nivel de săptămână, lună, an.” (Prof. Kathryn Hesketh). Studiul a luat în considerare și modul în care factorii demografici şi temporali (timpul petrecut la grădiniță; educația mamei; greutatea copilului; momentul din zi sau din săptămână; dacă preșcolarul are sau nu frați; dacă tatăl este sau nu prezent)  influenţează nivelul de activitate fizică a mamei şi copilului.

Din păcate, cercetătorii de la Cambridge au observat că nivelul de activitate fizică a mamelor este izbitor de redus: doar 53% dintre mame desfășoară 30 de minute de activitate fizică medie spre intensă, cel puţin o dată pe săptămână. Se pare că, în cele mai multe dintre cazuri, a-și face timp pentru exercițiu fizic nu este o prioritate pentru mame. Dar este clar că o creștere chiar și cu puțin a nivelului de activitate fizică  înseamnă un plus de  sănătate atât pentru mame, cât şi  pentru copii.

Cum puteți deveni, tu și copilul tău, mai activi din punct de vedere fizic?

10 idei:

 1. Să mergeți la și de la grădiniță pe jos, cât mai des posibil.
 2. Să vă dați împreună cu rolele, cu patinele, cu skateboard-ul.
 3. Să îți susții copilul în orice manifestare de interes în ceea ce privește sportul, mișcarea fizică, interesul  pentru cluburi sportive. Înscrieți-vă împreună la un club de sport.
 4. Oferă-i jucarii active. Copiii mici trebuie să aibă la îndemână mingi, rachete de tenis, corzi de sărit, cercuri pentru hula hoops, trambuline şi alte jucării active.
 5. Planificați-vă împreună o activitate fizică pentru fiecare weekend: o plimbare în parc, în pădure, un joc de fotbal, înot, etc.
 6.  Oprește televizorul şi computerul. Pentru copii mici, o oră de TV şi de jocuri pe calculator în fiecare zi este suficientă.
 7.  Implică-ți  copilul activităţile de curățenie.
 8.  Dansează  cu copilul tău.
 9. Joacă-te cu copilul tău. Orice fel de joc.
 10.  Organizează  partide/vizite de joacă pentru copiii tăi.

Nu uita niciodată că tu ești principalul model pentru copilul tău: trend setter-ul. Este mai probabil ca preșcolarii care își văd în mod constant părinţii făcând cu plăcere sport şi activitate fizică să facă și ei cu plăcere același lucru, și în prezent, și mai târziu în viață.

Citește mai mult:

 • Kathryn R. Hesketh, Laura Goodfellow, Ulf Ekelund, Alison M. Mcminn, Keith M. Godfrey, Hazel M. Inskip, Cyrus Cooper, Nicholas C. Harvey, Esther M.f. Van Sluijs. Activity Levels in Mothers and Their Preschool Children. Pediatrics, March 2014 DOI: 10.1542/peds.2013-3153

 

 

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.